Copilul tău are probleme de vorbire?

Cercetările arată că 14-20% din copiii preşcolari şi 5% din cei şcolari au dificultăţi de exprimare. Acestea pot afecta negativ relaţia cu familia şi prietenii, precum şi performanţele şcolare.

Până la vârsta de 4 ani se dezvoltă o parte importantă din abilităţile de comunicare prin limbaj oral. Rata  şi tiparul acestei evoluţii pot fi diferite, copiii au o creştere graduală a capacităţii de exprimare, cu perioade de stagnare şi îmbunătăţiri bruşte.

Poate exista un defazaj între dezvoltarea vorbirii (modul de transmitere a sunetelor) şi cea a limbajului (compunerea de propoziţii coerente). Unii copii vorbesc clar, dar spun foarte puţine, pe când alţii vorbesc mult, dar se înţelege cu greu ce vor să transmită. Majoritatea acestor variaţii sunt normale, există însă unele cazuri în care copiii au dificultăţi reale.

La unii copii, deşi tiparul de dezvoltare a acestor abilităţi este normal, apare o întârziere de manifestare a lor faţă de alţii de aceeaşi vârstă. Părinţii se îngrijorează când observă că fiul sau fiica lor nu vorbeşte la fel de clar sau nu este capabil(ă) să alcătuiască propoziţii la fel de complexe precum colegii de joacă.

Un număr mic de copii ajung ca la vârsta de 6-7 ani să aibă dificultăţi mari de comunicare, nefiind în stare să folosească toate sunetele, astfel că vorbirea lor nu este inteligibilă pentru cei din jur. Ei pot avea probleme cu ordinea cuvintelor, au tendinţa de a uita numele unor obiecte comune sau încurcă unele silabe asemănătoare.

Între 2 şi 5 ani este normal pentru un copil să repete cuvinte sau fraze şi să ezite, spunând “ăăă” în timp ce se gândeşte ce va zice în continuare. Aproximativ 5% dintre copii au blocaje în comunicare, în perioada în care învaţă să vorbească. Majoritatea dintre ei le depăşesc singuri când cresc mai mari, unii continuă însă să sufere de această problemă.

Cum îţi poţi ajuta copilul să se exprime?

 • Încurajează-l să te privească şi să asculte cu atenţie în timp ce vorbeşti
 • Nu-l lăsa să vorbească dacă nu se înţelege ce spune, încearcă să-i pui întrebări pentru a-l face să formuleze sub o formă simplificată ceea ce vrea să transmită
 • Nu insista să repete ce a spus sau să zică un cuvânt “corect”
 • Fii un bun ascultător, încearcă să înţelegi ce vrea să-ţi spună, nu doar cât de clar o spune

Cum îţi poţi ajuta copilul să înţeleagă?

 • Asigură-te că te priveşte şi te ascultă când vorbeşti
 • Accentuează cuvintele importante din propoziţii, dar păstrează intonaţia normală
 • Foloseşte propoziţii scurte cu o structură simplă, nu-l copleşi, adaptează-te la nivelul său
 • Utilizează elemente vizuale (gesturi, imagini) pentru a te ajuta să-ţi transmiţi mesajul când comunici cu el

Cum îţi poţi ajuta copilul să-şi dezvolte limbajul?

 • Modelează-ţi exprimarea în funcţie de ce spune acesta, extinde-i frazele; ex: când copilul zice “Maşina roşie!” tu poţi răspunde “Da, aceea este o maşină mare roşie!”
 • Evită să-i corectezi gramatica în această fază, în schimb foloseşte tu forma corectă a ceea ce a zis el
 • Poeziile cu rimă şi cântecele sunt utile pentru practicarea repetată a formării unor propoziţii structurate
 • Vorbeşte despre ceea ce faci în timp ce o faci, pentru a da şansa copilului să înveţe cuvinte noi şi să exerseze structura propoziţiilor (nu doar numele obiectelor, ci şi acţiuni sau cuvinte descriptive)

Cum îţi poţi ajuta copilul să-şi depăşească obstacolele din vorbire?

 • Acordă-i copilului atenţie totală măcar de trei ori pe săptămână; în aceasta “perioadă specială” nu va trebui să depună eforturi pentru a atrage atenţia altora; când copilul îţi vorbeşte, lasă-l să termine fără a-l întrerupe
 • Vorbeşte mai rar când te adresezi copilului; astfel, se va concentra mai bine la ceea ce spui şi nu se va simţi presat să-ţi răspundă repede; poate ajuta să faci o mică pauză înainte de a-i răspunde la întrebări; această conversaţie mai lentă îl poate ajuta să-şi formuleze mai bine ideile
 • Arată-i copilului că eşti interesat de ceea ce îţi zice şi încearcă să păstrezi contactul vizual în timpul convorbirii

Dacă copilul tău continuă să aibă probleme şi nu dă semne de îmbunătăţire a felului în care se exprimă, trebuie să apelezi la un specialist. Un logoped îl poate ajuta să-şi depăşească dificultăţile de comunicare, iar evoluţia este mult mai uşoară în copilărie decât la vârsta adultă.

Etichete: , , , , ,