Copii cu întârziere de vorbire

Este stresant pentru un părinte să aiba un copil căruia i se dezvoltă lent vorbirea. Uneori e o simplă întârziere, care dispare în timp de la sine sau cu ajutorul unui specialist. Alteori însă poate fi semnul unei probleme mai grave.

Copiii îşi dezvoltă vorbirea în ritmuri diferite, este deci greu pentru un părinte să ştie dacă copilul său are o problemă; numai o persoană de specialitate poate determina cu certitudine acest lucru. Întârzierea vorbirii înseamnă progresul mai încet decât cel normal al acesteia pentru o anumită vârstă.

Există mai multe tipuri de deficienţe care se încadrează în această categorie. Primele sunt probleme de exprimare, respectiv incapacitatea de a articula anumite sunete, lipsa fluenţei şi defecte ale vocii. Celelate sunt probleme legate de limbă, respectiv neînţelegerea anumitor cuvinte sau fraze. Acestea pot să se refere la recepţia unor idei (copilul nu înţelege ce i se spune) sau la emiterea lor (copilul nu poate să îşi formuleze propoziţiile coerent).

Pentru a determina dacă copilul are o problemă serioasă sau doar una de moment, apelaţi la un logoped. Există teste care pot stabili acest lucru. În cazul problemelor minore (care sunt cele mai frecvente), soluţia constă în şedinţe de lucru cu logopedul, pe baza unor materiale de specialitate. Practic, copilul are nevoie de mult antrenament în vorbire, sub supravegherea unei persoane competente. De cele mai multe ori, rezolvarea durează un timp relativ scurt (câteva luni).

În cazul unor deficienţe grave, cauzate de boli precum sindromul Down sau autismul, problemele de vorbire pot persista pe termen lung, astfel că relaţia cu specialistul în logopedie va fi de lungă durată.

Etichete: , , , , ,